piątek, 5 września 2014

Ryż z pieczoną papryką i pomidorami


Dziś mam dla was coś pysznego, sycącego i prostego. W końcu będę musiała dodać też coś z makaronem, ale póki co główne skrzypce w mojej kuchni gra ryż. W połączeniu z pieczoną papryką, pomidorami i pieczarkami wypada wyśmienicie. Nie muszę chyba wspominać o walorach zdrowotnych takiej mieszanki. (Niestety jestem osobą, która surowej papryki nie weźmie do ust, jednak w wersji pieczonej, gotowanej i duszonej pochłaniałaby ją kilogramami. Podobnie mam z cebulą i kilkoma innymi warzywami. Cóż, może kiedyś się przemogę i spróbuję jeść więcej nielubianej surowizny :)


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 1 czerwona i 1 żółta papryka
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • 100g ryżu
  • 1 duża cebula
  • dwie łyżki mąki
  • dwie czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz 
  • trochę oleju
Sposób przygotowania:
  1. Papryki myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i obgotowujemy przez ok 10 minut we wrzącej wodzie.
  2. Następnie, gdy wystygną, kroimy na większe kawałki (nie w kosteczkę), wrzucamy na wysmarowaną olejem blaszkę i pieczemy ok 20 minut w 220 stopniach.
  3. Gdy papryka się piecze, szatkujemy cebulę oraz pieczarki i podsmażamy je na patelni, dodając sól i pieprz.
  4. W międzyczasie gotujemy też ryż (100g to jedna torebka) na osolonej wodzie.
  5. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy do nich upieczoną paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory i ugotowany ryż.
  6. Całość zagęszczamy 2 łyżkami mąki oraz koncentratem pomidorowym. (Jeśli masa jest jeszcze za rzadka, trzymamy na ogniu bez przykrycia, aby odparowała część wody).
  7. Na koniec jeszcze raz doprawiamy wszystko solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń